fbpx

Mennyit lehet keresni szerzőként a könyvkiadásból?

Minden szerző büszkén és megelégedve nézi megjelent könyveit. Természetesen nem a könyvkupacok nézegetése a végső cél, hanem az, hogy a könyvek az olvasóknál legyenek. Még ha tudat alatt is, de mindenki fejében ott motoszkál a gondolat: egyszer meg fogok élni az írásból!

Cikkünkben bemutatjuk, hogy egy szerző milyen jogdíjakra számíthat a magyar könyvpiacon.

Na de milyen kiadási modellel?

Mielőtt belevágnánk, érdemes tisztázni a klasszikus kiadói kiadás és a magánkiadás közötti különbséget.

A hagyományos kiadói kiadás az, amiről mindenki álmodik: nem kell fizetni egy forintot sem – a kiadó átvállalja a szerkesztési, tördelési, terjesztési, nyomtatási és hirdetési költségeket, sőt még jogdíjat is fizet. Arra viszont, hogy egy kezdő író ilyen kiadót találjon, semmi esély nincs. Befutott neveknél már (gyakran, de nem minden esetben) így működik a kiadás.

Hazánkban szélesebb körben elterjedt megoldás a magánkiadás. Ebben az esetben a kiadás költségei a szerzőt terhelik.

Hagyományos kiadás

Ez esetben a kiadó finanszíroz minden munkafolyamatot, azaz a szerkesztést, tördelést, borítótervezést, nyomtatást, marketinget, szállítást stb. Ne felejtsük el, hogy ezeket a költségeket mindig előre kell fizetnie a kiadónak. Emiatt érthető, hogy miért borzasztó nehéz ilyen kiadót találni. Ebben az esetben a szerző az eladott példányok után 4-8% jogdíjat kap.

Na de mennyi az annyi? Számoljunk!

Vegyünk egy 4200 Ft-os könyvet, 6%-os szerzői jogdíjjal.

A 4200 Ft-os könyv nettó ára 4000 Ft (a könyvekre 5% áfa vonatkozik).

Így a szerzői jogdíj (6%-kal számolva) 240 Ft.

Kevésnek érzed? Ne felejtsük el, hogy a könyvterjesztő, azaz a könyvesbolt kapásból levesz 50-55%-ot, a kiadónak a maradék 39-44%-ból kell kigazdálkodnia a kiadás összes költségét.

Ezen felül a jogdíj adóköteles, 15% személyi jövedelemadó fizetendő utána.

Magánkiadás

Mivel a klasszikus kiadói kiadás szinte teljesen elérhetetlen a szerzők többségének, hazánkban sokkal szélesebb körben elterjedt megoldás a magánkiadás. Ilyenkor a szerző fizeti az összes költséget, a kiadó pedig elvégzi a kiadással kapcsolatos összes munkafolyamatot. Mivel a szerző állja a költségeket, a kiadó is sokkal magasabb százalékot fizet jogdíjként.

Léteznek hibrid megoldások is

A mi kiadónknál például ötvöztük a két kiadási mód legjobb részeit. Alapjáraton magánkiadóként működünk, azaz a szerzőt terhelik a kiadás költségei, de kiemelkedően magas szerzői jutalékot fizetünk. Emellett pedig átvállaljuk a marketingköltségeket és semmilyen rejtett díjat nem számolunk fel.

Ezt tovább bővítjük most induló Bookland-ösztöndíjunkkal, amely keretén belül átvállaljuk ígéretes szerzőink kéziratgondozási költségeit is. Azaz már majdnem hagyományos kiadóként működünk, csak közel tízszeres jogdíjat fizetünk hozzájuk képest. Ez saját webáruházainknak és terjesztési hálozatunknak köszönhető.

Szóval akkor meg lehet ebből élni?

Egy befutott nevű író meg tud élni csupán a jogdíjakból. Gondoljunk csak sikeres írókra, mint például George R.R. Martinra, Stephen Kingre, Náray Tamásra vagy Frei Tamásra. J.K. Rowling történetét pedig mindenki ismeri…

Mi a helyzet kezdő íróként? Nem szeretnénk senki kedvét elvenni, de kezdőként nyilvánvalóan nem lehetséges. Rengeteg befektetett munka árán, szakmailag jól kivitelezett könyvekkel és az olvasótáborod növelésével azonban lehetséges. Szerinted a többieknek hogyan sikerülhetett?

Avatar photo

Hadobás Martin

Kiadóvezető, grafikus